Parodontitis

Parodontitis is de medische term die gebruikt wordt voor een ontsteking van de weefsels rondom een tand of kies. Het is een vergevorderde vorm van ontstoken tandvlees waarbij niet alleen het tandvlees zelf, maar ook het kaakbot wordt aangetast. Tussen het tandvlees en de tanden is door de ontsteking een steeds grotere ruimte ontstaan, een zogenoemde pocket. De pocket biedt ruimte voor tandplak, de veroorzaker van ontstoken tandvlees. De tandplak zorgt vervolgens voor een nog diepere pocket en begint gedeeltelijk te verkalken tot tandsteen. Dit proces kan op den duur voor ernstige complicaties zorgen.

Gevolgen parodontitis

De gevolgen zijn afhankelijk van het stadium waarin de ontsteking zich bevindt. Een overzicht van mogelijke gevolgen van parodontitis:

Onderzoek toont tevens aan dat parodontitis een negatieve invloed heeft op allerlei ziekten, waaronder hart- en vaatziekten en aderverkalking.

Kenmerken parodontitis

Parodontitis is zeer lastig te herkennen doordat de kenmerken grotendeels overeenkomen met gingivitis, een beginnende vorm van ontstoken tandvlees. De kenmerken bestaan uit:

  • Een vieze adem en/of viezige smaak
  • Tandvlees dat snel bloed
  • Gezwollen, rood en/of teruggetrokken tandvlees

Hiernaast is parodontitis over het algemeen pijnloos en worden echte klachten pas in een vergevorderd stadium zichtbaar. Denk hierbij aan het ontstaan van tussenruimtes of tanden die los gaan zitten.

Parodontitis behandeling

Voor een goede parodontitis behandeling kunt u terecht bij uw tandarts of mondhygiënist. Zij kunnen het beste bepalen in welk stadium de ontsteking zich bevindt en welke zorg nodig is. Een gebruikelijke vorm van een parodontitis behandeling is gebitsreiniging. Hierbij worden de diepere, moeilijk te bereiken pockets ontdaan van tandplak. Het zichtbare deel van de tanden kunt u zelf behandelen door een goede mondhygiëne. Poets regelmatig en zorgvuldig en maak gebruik van hulpmiddelen als tandfloss, ragers en mondspoeling. Een goede mondhygiëne is ook het beste advies om parodontitis te voorkomen.

Risicogroepen parodontitis

Volgens onderzoek is er een verhoogde kans op parodontitis voor:

  • Rokers
  • Mensen die lijden aan diabetes
  • Zwangere vrouwen
  • Mensen die veel stress hebben