Terugtrekkend tandvlees

Teruggetrokken tandvlees is in de meeste gevallen een gevolg van een gevorderde ontsteking van het tandvlees (parodontitis). Tandplak is de oorzaak van deze ontsteking en komt gewoonlijk voort uit een slechte mondhygiëne. Bij teruggetrokken tandvlees komen de wortels bloot te liggen. Het gebit wordt gevoeliger en de kans op gaatjes en verdere uitbreiding van de ontsteking neemt toe. Het is dan ook aan te raden meteen actie te ondernemen wanneer u last heeft van terugtrekkend tandvlees.

Teruggetrokken tandvlees herstellen

Er zijn een aantal mogelijkheden om het teruggetrokken tandvlees te herstellen, afhankelijk van de mate waarin het tandvlees zich heeft teruggetrokken.

Goede mondhygiëne en terugtrekkend tandvlees

Een goede zorg voor uw tanden en tandvlees is enorm belangrijk om terugtrekkend tandvlees te voorkomen. Ook kan het in veel gevallen zorgen voor herstel van de aandoening, al dan niet in combinatie met andere behandelmethoden. Poets dus zorgvuldig uw tanden en overweeg het gebruik van hulpmiddelen als floss en mondwater.

Gebitsreiniging bij terugtrekkend tandvlees

Bij een beperkte mate van teruggetrokken tandvlees kan een gebitsreiniging volstaan. De tandplak en tandsteen worden dan door een tandarts of mondhygiënist verwijderd. De ontsteking wordt zo aangepakt waardoor verder terugtrekkend tandvlees wordt voorkomen.

Teruggetrokken tandvlees herstellen via een operatie

In sommige gevallen kan een “flap-operatie” uitkomst bieden. Het kaakbot en tandvlees worden zorgvuldig schoongemaakt, waarna de wortel wordt bedekt en verder terugtrekkend tandvlees wordt voorkomen.